Gyártmány
AEG távirányító AKAI távirányító ALIEN távirányító AUDIOSONIC távirányító BEKO távirányító BLAUPUNKT távirányító BOMANN távirányító BUSH távirányító CLASSIC távirányító CLATRONIC távirányító CROWN távirányító DAEWOO távirányító DAYTEK távirányító DELTON távirányító DIGIHOME távirányító DIMARSON távirányító DUAL távirányító ELEKTA távirányító ELTA távirányító EUROSKY távirányító EVELUX távirányító FINLUX távirányító FUNAI távirányító GABA távirányító GRUNDIG távirányító HISENSE távirányító HITACHI távirányító HUMAX távirányító HYUNDAI távirányító IIYAMA távirányító ITT távirányító JAMA távirányító JVC távirányító KENDO távirányító KEYMAT távirányító LAZER távirányító LENCO távirányító LG-GOLDSTAR távirányító LIFETEC távirányító LOEWE távirányító LUXOR távirányító MAGNUM távirányító MATSUI távirányító MEDION távirányító MEGAS távirányító MILLENIUM távirányító MITSUBISHI távirányító NILELINE távirányító NOKIA távirányító NORDMENDE távirányító NOVA távirányító ORION (HUN) távirányító ORION (JAP) távirányító ORION DVD távirányító PANASONIC távirányító PHILIPS távirányító PHOCUS távirányító PROTEK távirányító PROVISION távirányító ROADSTAR távirányító SABA távirányító SAMSUNG távirányító SANYO távirányító SCHNEIDER távirányító SEG távirányító SHARP távirányító SIEMENS távirányító SONY távirányító STRONG távirányító TATUNG távirányító TECHNIKA távirányító TECHWOOD távirányító TELEFUNKEN távirányító THOMSON távirányító TOSHIBA távirányító VENTURER távirányító VESTEL távirányító VIDEOTON távirányító WALTHAM távirányító WATSON távirányító YAMADA távirányító

Javítás

A távirányító javításokról

Itt olyan hasznos tanácsokat olvashat, amelyeket igencsak érdemes megfontolni. A javítást válasszuk vagy vegyünk újat? A legtöbbször ez a kérdés. Mikor érdemes javítani? Nagyon sok olyan távirányító van, amelyet bizonyos idő után nem érdemes javítani. Itt a fő hangsúly a nem érdemes kifejezésen van.
Főleg az olyanokat, amelyek gumitasztatúrás kivitelben készültek és már nagyon erősen kell nyomkodni a gombokat, hogy működésre bírjuk. Mivel gyakorlatilag semmilyen gumitasztatúrát nem gyártanak, ezért a legjobb megoldás egy másik távirányító, amely az eredetit tökéletesen kiváltja. Teljesen fölösleges az olyan amatőr beavatkozás, mint alufólia felragasztása vagy különlegesnek mondott paszták és grafit spray-k használata. Ezek mind időleges (és elég rövid) megoldások, amelyek főleg akkor bosszantóak, ha javításokra már annyit kiadtunk, amennyibe egy új kerülne. Nem beszélve arról, ha nem „szakember” nyúl bele. Még a jól javítható távirányítót is eldobhatjuk egy ilyen beavatkozás után. A másik része a távirányítók elhasználódásának kérdése. Általában 6-8 év után - mostanában ez már 3-4 évre zsugorodott - sok típus mind elektromosan mind mechanikusan olyan állapotba kerül, amelynél egy esetleges javítás szintén fölösleges kiadás, mert hosszabb távon nem lesz üzembiztos. Ekkor sem érdemes javítani. Természetesen azért létezik rengeteg más típus, amely éveken keresztül használható tovább a javítás után. Sajnos mostanában megjelentek az olyan távirányítók - főleg DVD és házimozi, valamint hordozható készülékek távirányítói -, amelyeket gyakorlatilag lehetetlen megcsinálni. Ezek általában egy kemény műgyantával leöntött CHIP köré épülnek.
A CHIP meghibásodása esetén semmilyen lehetőség nincsen a javításra.

Addig ne dobja el a rossz távirányítóját, amíg a pótlása nem rendeződött!

Pár jó tanács:

1. Csak jó minőségű elemeket használjon!
A gyenge minőségű elemek kifolyhatnak. Az erősen korrodáló anyagok szétmarják az elem érintkezőit, valamint a nyomtatott áramköri lapot az alkatrészekkel együtt.

2. Ne tegyen a távirányítójába akkumulátort!
Az akkumulátorok névleges feszültsége 1,2 V. Sorba kapcsolva őket jelentős feszültség eltérés keletkezik az elemekhez viszonyítva. Tehát hamarabb lecsökken arra a küszöbszintre, ahol már a távirányító nem működik. Ráadásul semmi értelme, mert a távirányítók fogyasztása igen csekély, így az akkumulátor gyakorlatilag nincsen kihasználva.

3. Vigyázzon, hogy a távirányítóba ne kerüljön ragacsos anyag! (Kóla, kávé, szörp stb.)
Ezek az anyagok rögtön működésképtelenné teszik, vagy az élettartamukat rövidítik meg. A nyomógombokon található grafitos vezetőréteget szedik fel.

4. Lehetőség szerint ne sűrűn essen le!
A távirányítókban vannak olyan alkatrészek, műanyag stiftek, amelyek nem bírják az erősebb mechanikai sérüléseket. Az esések során legtöbbször az alkatrészek lábai törnek le. A műanyag tartók megrongálódása a panel elmozdulásával járhat, vagy a távirányító egyszerűen szétesik.

5. Ne kerülje el a távirányító használatát!
A készülékeken található nyomógombok nem bírják a mindennapos használatot. Ezek meghibásodása További kérdésekkel is megkereshetnek!

 

Módosítás: (2012. április 30. hétfő, 14:18)

 
Termék keresése

Bejelentkezés

Bevásárló kosár
VirtueMart
A bevásárlókosara jelenleg üres.